Sverige må vara ett högskattesamhälle, men vissa skatter har vi mindre problem med än andra länder.
Bolagsskatten kan sägas vara på en förhållandevis konkurrenskraftig nivå i Sverige. Nu beror detta naturligtvis på vilket land man jämför med: Sveriges 28% står sig slätt mot t.ex. Irlands 12,5% eller Slovakiens 19%, men ett land som - lite förvånande - ligger avsevärt högre är USA, på 35% (eller över 39%, beroende på hur man räknas). USA ligger faktiskt väl över OECD-snittet på 28,5%. (OECD-siffror härifrån.)
Att USA hamnat över snittet beror främst på att många andra länder sänkt sina bolagsskatter under de senaste åren, enligt Alex Brill vid AEI. Han förklarade i en podcast i höstas hur det kan sägas finnas en Lafferkurva för bolagsskatter (Cato utreder det kortfattat i ett paper här och i en artikel här), genom att en för hög skattesats helt enkelt hämmar företagandet (studien finns här). Att sänka skattesatsen behöver inte betyda sänkta skatteinkomster för staten; Irland är ett exempel på hur sänkta företagsskatter kan locka fram nytt företagande (även om det till viss del säkert kan tillskrivas skattekonkurrens mellan jämförbara länder (inom EU) snarare än nyföretagande).
Brill menar att en skattesats runt 26% tycks vara den bästa nivån för att maximera skatteinkomsterna. Detta torde dock vara väldigt föränderligt över tiden, och samvariera med förändringar i andra skatter (främst på arbete). Hur som helst är det nyttigt att den tiden är över då det var en vida utbredd uppfattning att man kunde beskatta företagen hur hårt som helst utan att det fick negativa effekter. Istället är det nu snarare en praktisk fråga än en ideologisk.
Här lite matnyttig fakta på ämnet från Tax Foundation.
tisdag 11 mars 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar