onsdag 1 augusti 2007

Centralbanker och inflation

Den snabbt stigande inflationen i Zimbabwe har nu blivit ett huvudbry inte bara för massorna som ser sin från början inte alltför överdrivna köpkraft nu spolas bort, utan även för tyrannen Robert Mugabe. BBC rapporterade igår att en ny 200 000 $-sedel ska börja cirkuleras. Zimbabwes centralbank (som är statens bank) anser att värdet på den nya sedeln är 13 USA-dollar; på svarta marknaden (det vill säga, den faktiska marknaden) får man en dollar för den.

Mugabe-regimens sinneslösa hantering av pris- och penningproblemet (för några veckor sedan beordrade Mugabe alla affärer att halvera alla priser över en natt för att komma till bukt med den höga inflationstakten; vem som helst med elementära kunskaper i ekonomi vet att det inte förändrar den reella köpkraften hos medborgarna, utan efter en kort rusning leder till en än högre inflation) har bara bidragit till att störta landet i djupare misär än tidigare. Det är sedan tidigare känt att centralbanker i utvecklingsländer - i synnerhet odemokratiska sådana - inte kan fungera, eftersom det inte finns tillräcklig tilltro till att de räntor och växlingskurser de sätter stämmer överens med det riktiga marknadsvärdet (White och Selgin har skrivit om detta, bl.a. här).

Att det är regeringar som är inflationsdrivande (genom reglering av penningutbudet) är en central tanke inom monetarismen. I Sverige har vi en från politisk styrning fristående (nåja) riksbank, vilket självklart är bättre än de statligt styrda centralbankerna. Men vissa liberaler har föreslagit att man ska gå ännu längre och frikoppla penningproduktionen från staten. Nu är det kanske inte den närmast förestående politiska reformen, varken i Sverige eller Zimbabwe, men det kan ju vara på sin plats att fråga sig varför det finns ett statlig monopol på penningutgivning.

(Läs mer om den s.k. fribankskolan här.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl lite väl kategoriskt att påstå att centralbanker i utvecklingsländer inte "kan" fungera? Menar du verkligen att det inte finns några exempel på motsatsen.

För övrigt är det väl inget som hindrar dig att starta en egen valuta om du tror du kan utkonkurrera Riksbanken?

Ekonomisk-politiska nämnden sa...

Förvisso - inte kan fungera ordentligt kanske hade varit en bättre formulering. Sen beror et ju förstås på vilka uppgifter centralbanken tar på sig/ges.

Vad gäller valutan så hänvisar jag till RF 9:14...

Anonym sa...

Men vad har RF 9:14 för praktisk beydelse? Det finns inget krav på att folk och företag ska göra up sina affärer i svenska kronor utan de kan besluta att göra upp dem i någon annan enhet, t ex euro eller någon privat valuta.

Tillgångar på bankkonton är ju en form av privata pengar.

Vilka är det som är medlemmar i nämnden förresten?

Ekonomisk-politiska nämnden sa...

Visst, det stämmer, och det finns en del forskning om det. Ett paper jag läst om det finns på http://www.tcmb.gov.tr/research/discus/dpaper63.pdf.

Ekonomisk-politiska nämnden sa...

Poängen angående RF 9:14 är att man inte utkonkurrera riksbanken så länge den har staten på sin sida, iallafall om man skulle vilja ägna sig åt penningutgivning.